Smålands landskapsblomma Linnaea borealis


Den är liten, skör, svagt rosa och flitigt avbildad på t.ex. frimärken, fint porslin och som små smycken. Carl von Linné älskade denna lilla blomma och valde den i sitt sigill och adliga sköldmärke. Och ser du en målning av Carl von Linné ska du vara extra uppmärksam. Han lät sig ofta avbildas med en Linnea i handen.

Linnean är sällsynt i södra och mellersta Sverige men ska finnas i hela Skandinavien, England, Skottland, mellersta Europa, och t.o.m. i nordligaste Amerika och Sibirien.

Den växer i meterlånga revor och just Linné ska ha mätt ett gigantiskt exemplar i Lappland som var hela sex meter långt. Den trivs vanligtvis i skuggig granskog och det är nog den bilden de flesta av oss har av Linnean. Den blommar i juni och juli i Småland, då är den också lättast att känna igen. Förr i tiden användes Linnean mot både gikt och ledvärk.

Det lär finnas ett litet bestånd i de djupa skogarna alldeles utanför Ljungby och lyckas någon av oss på smaland.se att hitta den, publicerar vi en bild här på hemsidan. Linnean lär också finnas runt din hembygd så ut och leta. Ta gärna ett foto och skicka det till oss så publicerar vi bilden med ditt namn.

Här finner du mer information om Linnaea borealis.

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/linna/linnbor.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Linnea_(växt)

smaland.se

Vad händer i Småland?

Artiklar om Småland

Dela