Recept på småländsk ostkaka

Det finns många recept på ostkaka och de flesta anger att just detta är receptet på den "äkta småländska ostkakan". Vi ska göra vårt bästa för att bringa lite reda i detta med tiden. Skicka därför in ditt recept och skriv några rader om var i Småland du tror att receptet har sitt ursprung. Vi ska försöka publicera alla recept som kommer in.

Här hittar du några av alla de traditionella recept som finns.

"Äkta" småländsk ostkaka. Recept 1

Till ca 8-10 personer

Ingredienser

6 l standardmjölk, 3 %
1 dl vetemjöl
2 msk ostlöpe
6 dl vispgrädde
6 st ägg
1 dl socker
1 dl hackad mandel
1/2 krm riven bittermandel

Smör

Värm mjölken tills den blir ljummen, ca 37 grader. Ta sedan av den från spisen. Ta lite av mjölken i en annan skål och blanda i mjöl som du sedan blandar tillbaka i resten av mjölken. Rör sedan i ostlöpe och låt nu stå och vila i en timme utan att röra om.

Sätt på ugnen på 200 grader. Rör sedan runt så vasslen skiljer sig och låt stå 30–60 min. Sila sedan bort vasslen tills endast massan är kvar. Vispa sedan ihop grädde, socker och ägg. Rör i den hackade mandeln och ev. lite bittermandel.

Blanda ihop smeten med ostmassan.
Smörj formarna med smör, häll i allt och grädda mitt i ugnen i ca en timme.

"Äkta" småländsk ostkaka. Recept 2

Till ca 10-12 personer

Ingredienser

10 l standardmjölk, 3 %
1,5 dl vetemjöl
2 msk ostlöpe
2 msk vatten
10 st ägg
5 st äggulor
3 dl socker
2,5 dl hackad mandel
1 krm riven bittermandel
1 l vispgrädde
2 msk vetemjöl

Blanda vetemjölet med ca 3 deciliter kall mjölk. Rör ihop ostlöpen och vattnet i en annan bunke. Värm resten av mjölken till 39 grader i en gryta och rör ner mjölken och mjölet. Häll också ner ostlöpeblandningen i grytan.

Låt stå och loppna i 30 minuter. Skär sedan klumpen i småbitar så att vasslen skiljer sig. Häll massan genom en fin sil eller silduk och låt vasslan rinna av väl. Lägg tillbaka massan i grytan igen.

Låt stå cirka 20 minuter och rör sedan lite försiktigt. Värm på grytan om massan känns för lös (så att det inte går att sila den i en silduk), men den får inte bli för het.

Dela 5 ägg från gulor och vita och lägg äggulorna i en bunke. Knäck sedan i 10 hela ägg.

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienser till en smet, men använd inte all grädde på en gång utan börja med ca 6 deciliter.

Fördela ostmassan i smeten. Den färdiga smeten är lagom tjock när massan sticker upp på ytan. Ta eventuellt mer grädde om det behövs. Det blir cirka 4,5–5 liter att fördela i formar. Grädda i 25–30 minuter och sänk sedan värmen till 175 grader och grädda klart, cirka 1 timme.

Det går att köpa hemlagad ostkaka

Tycker du det är jobbigt att göra en egen ostkaka eller tycker du inte att du hinner? Det går förstås bra att köpa hemlagade ostkakor. I Småland finns många närproducerade alternativ på gårdsmejerier eller i gårdsbutiker. Här nedan finns en liten lista med länkar.

Agnes Gårdsmejeri, Kalvsvik

Brostorps Ostkaka, Tranås

Högarne Gård, Ljungby

Skurö Gård, Figeholm

Stellas Ostkaka, Braås

Sussies hemlagade, Flattinge

Vad händer i Småland?

Artiklar om Småland

Dela
ANNONSPLATS